House of Rat

rauw, autonoom, theatraal


2. Een uitlaatklep

Ik groet de rokers onder het afdak en loop de winteropvang in.
Ik meld me aan en krijg een bezoekerspas. Vanaf nu mag ik komen en gaan wanneer ik wil.
Koffie. Quasi zelfverzekerd in de weer met de warme dranken machine probeer ik onopvallend een praatmaatje te vinden in de ontvangstruimte. Hoe begin ik? En waar begin ik? Ben ik echt zo mensenschuw?
Ik zou zeven koffies gedronken hebben als op dat moment Thomas van het daklozen consult zich niet had voorgesteld. Gelukkig. Hij weet de weg. Hij kent de mensen. Hij stelt me voor aan Johan. De onofficiële leider van de daklozen. Iedereen is bang van hem terwijl hij al tien jaar geen geweld meer heeft gebruikt, zegt hij zelf. Hij vertelt over de mensen die rondhangen in de ontvangstruimte en al snel komen we op het onderwerp drugs. “Iedereen hier is verslaafd. Maar dat is niet erg. Ze zijn creatiever als ze gebruiken.” Ik knik en vraag Johan wat deze mensen nodig hebben. Resoluut antwoordt hij: “Een uitlaatklep! Precies wat jij ze komt brengen. En de feestdagen komen eraan! Een grote ellende voor de daklozen, de gruwelijkste tijd van het jaar. Het gebruik gaat omhoog, de psychologische problemen nemen toe en de zelfmoordpogingen ook. Je bent hier precies op het juiste moment.” Ik voel mezelf een charlatan en een bedrieger met mijn theater.
Plots zit er een jongen naast me met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij heeft lichtroze nagellak op en draagt een wit rokje over zijn zwarte broek.
“Ik ben Guinevere, ik wil heel graag meedoen met iets van theater.” Ik vraag hoe lang hij/zij al dakloos is en waarom dat gebeurde. “Ze”, zegt ze. “en twee jaar. Maar dat is een lang verhaal.” Weer die eindeloze lach op haar gezicht. “Maar ik doe mee!” En ze loopt weg in de richting van een elektrische piano in de hoek van de ruimte, kijkt ernaar, drukt geluidloos een paar toetsen in en verdwijnt in de gang.
“Dat was precies een vlinder die langs kwam fladderen” zeg ik tegen Johan.
Hij lacht en zegt: “Ze willen een uitlaatklep. Maak er maar allemaal Drags van dat zullen ze fantastisch vinden.”
Mijn tweede artiest heet Guinevere.