House of Rat

rauw, autonoom, theatraal


3. Het verhaal

Yassir is een apart geval. De eerste ontmoeting zei ik dat ik wat met theater ging doen met daklozen. “Theater man, ja, nee, man, nee, dat ga ik niet doen man. Op school vroeger heb ik dat wel eens gedaan. Nee dat is niks voor mij man. ik moest toen een liedje zingen of zoiets en ik wist de tekst maar de mensen keken naar mij en ik sloeg helemaal dicht man. Nee man theater, nee.” Reageerde hij.
Vandaag ontmoet ik Yassir voor de tweede keer en ik vraag hem weer of hij mee wil doen. Hij: “Nee man, theater nee, ik heb dat vroeger wel eens gedaan nee man de mensen kijken dan en ik klap helemaal dicht.” Vervolgens vertelt Yassir het verhaal van zijn vier dagen op straat en dat hij niet geslapen heeft en zijn enkel toen is omgezwikt en gaan ontsteken en dat hij totaal verward raakte en wat hem het meest raakt: dat iedereen die altijd zei “hei broer, hei neef, hei vriend…” dat diegene niet thuis gaven toen hij hulp nodig had. Hij belde na vier dagen op straat de ambulance omdat hij niet meer kon lopen. De vrouw van de noodcentrale zei, nadat ze zijn locatie wist: je kunt lopen naar het Westeinde ziekenhuis, daar ben je vlakbij. Waarop Yassir antwoordde: ”ik kan niet lopen, het tikken wat u hoort zijn geen stappen dat is het trillen van mijn hand en daardoor de telefoon die tegen mijn hoofd slaat.”
Hij vertelt een uur lang en dan vraag ik hem weer: “wil je niet meedoen met mijn project?” “Wat ga je dan doen man? Wat is dat theater?” “Dat weet ik nog niet” antwoord ik, “dat moeten we samen uitzoeken. Is er een bepaalde rol die je tof vindt, je hebt vast veel films gezien?” “Ja man wel honderd rollen.” “En je schrijft toch ook?” Vraag ik. “Dat is privé man, dat ga ik niet vertellen. Mag ik ook een nieuw verhaal bedenken.” “Ja natuurlijk.” antwoord ik hoopvol. “Weet je, ik kom volgende week woensdag terug en jij schrijft wat.”
“Nee man, dat gaan we samen doen, niet naar mij wijzen, wij gaan samen zitten en gaan dat samen doen.” “Goed, dan neem ik mijn laptop mee en gaan we samen een verhaal schrijven.”
Mijn derde artiest heet Yassir.