AGENDA

Spel:
Beaudil Elzenga en David Geysen

Geluidsontwerp:
Carl Beukman

Lichtontwerp:
Jorg Schellekens

Toneelbeeld:
Vasilis Apostolatos

Kleding:
Chiron Floris

Tekst:
David Geysen

Spel coaching:
Willibrord Keesen

Film:
Mischa Lind

Techniek:
Robert Schmidt

Productie:
Alec Martel

10 & 11 November 2023
Loods – Laan van Poot 97 Den Haag

Eerder van 19/01/22 – 04/06/22 gespeeld in diverse theaters in Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Amstelveen
Flyer Sylvia & Ted - nov 2023

Sylvia Plath en Ted Hughes hadden een stormachtige relatie en worden gezien als de meest toonaangevende dichters van hun generatie.

Plath (1932 – 1963) leed gedurende haar korte volwassen leven aan een ernstige vorm van depressie. Uiteindelijk pleegde ze op 30 jarige leeftijd zelfmoord door haar hoofd in de oven te leggen. Ze liet alles achter: haar werk, haar droom, haar geliefde Ted, hun kinderen Frieda en Nicholas, maar ook zichzelf: voor altijd.

Hughes (1930 – 1998) brak door met de bundel ‘Havik in de regen’ en werd jaren na de dood van zijn vrouw en ook zijn tweede vrouw en kind (identieke zelfmoord) benoemd tot Poet Laureate: de hoogste titel voor een dichter in het Verenigd Koninkrijk. Ook kreeg hij het beheer over Plaths persoonlijke en literaire nalatenschap. Het bekendste werk van Plath is de dichtbundel ‘Ariel’ die postuum verscheen en haar wereldberoemd maakte, maar hij vernietigde haar laatste dagboek waarin zij hun laatste jaren samen beschreef.

“ik heb hem zelf besteld
deze keurige houten kist
vierkant als een stoel en te zwaar haast om te tillen een doodkist voor een dwerg zou ik zeggen
of een vierkante baby
als er niet zo’n geraas uit klonk”

‘the arrival of the bee box’
uit Ariel, Sylvia Plath

THEATERKRANT:
DÉGRADÉ ZWAAIT AF MET AANGRIJPEND STUK OVER LIEFDE EN DOOD

lees verder →